RSS Feed

Cum se face un tutu – Pasul 1 – Calcularea materialelor

Posted on

Astazi incep un sir de mici tutoriale despre cum se face un tutu. Nu e “rocket science”, majoritatea stiu deja tehnica, insa cum tutorialele despre cum se face un tutu vin mai ales din Statele Unite, unde materialele disponibile sunt diferite de ce ofera piata romaneasca, cred ca este nevoie si de un tutorial in romana.

Primul pas in confectionarea unui tutu este calcularea materialelor necesare.
Veti ramane probabil surprinse, majoritatea, afland cat material intra intr-o astfel de fusta. La primul tutu confectionat de mine au intrat 15 m de material, si am facut si cateva greseli.

Luam un exemplu concret. O talie de 60 de cm, talie standard pentru masura S, cu o lungime finala de 35 cm.
Stiti deja ca tutu-uri din fasii se confectioneza prin legare. Sau daca nu stiati, acum ati aflat. Fasiile au in general o latime de 15-20 cm, insa pot fi si mai inguste. Cu cat fasia este mai ingusta, cu atat volumul va fi mai mare. Trebuie luata in calcul si grosimea materialului. Cu cat materialul este mai moale, cum este tulle-ul soft, cu atat tutu-ul va fi mai cuminte. Tulle-ul crystal, fiind un material mai tare, va oferi tutu-ului un volum sporit. Vom discuta si despre cum dam volum tutu-ului intr-unul din articolele ulterioare.

!Tulle-ul nu se taie niciodata pe latime, daca vreti sa aveti un tutu care isi pastreaza forma si volumul, nu veti lua scurtatura, setand lungimea tutu-ului in functie de latimea materialului. De ce? Pentru ca tulle-ul, pe latime, daca este intins, nu isi revine la forma initiala. Puteti testa asta tragand de tulle pe latime. Veti observa cum acesta va ramane intins, modificandu-si lungimea si latimea. Nu vreti ca tutu-ul vostru, in caz ca se prinde si este tras in vreun fel, sa aiba bucati “curgatoare”, nu? Vreti sa isi pastreze volumul si lungimea initiala.

Cele de mai sus fiind spuse, inseamna ca lungimea tutu-ului o obtinem din lungimea materialului. Vrem sa obtinem un tutu de 35 cm lungime, asa ca avem nevoie de fasii taiate pe lungime de 35cm X 2 +5 cm. Cei 5 cm reprezinta materialul care va fi prins in talie. Lungimea pe care o taiem este intotdeauna dublu + 5cm fata de lungimea finala deoarece fasiile sunt legate indoit.

Am stabilit cat este lungimea unei fasii. 75 cm. Acum trebuie sa calculam de cate astfel de fasii avem nevoie. Asta se calculeaza in functie de talie. Am spus ca vom face un tutu de 35 cm lungime pentru o talie de 60 cm.

Fasiile pe care le taiem le calculam si in functie de material. Cu cat tulle-ul este mai moale, cu atat vom avea nevoie de mai mult material. Din experienta mea, fiecare 2 cm de talie acoperiti are nevoie de 2-3 fasii la tulle crystal, iar la tulle soft avem nevoie de 3-4 fasii pentru fiecare 2 cm. Asta daca vreti intr-adevar un tutu plin, nu unul cu o talie groasa, generata de noduri mari, si prin care se vede tot.
Calculam numarul de fasii de 15-20 cm latime necesare folosind urmatorul calcul:
Talia (60 cm)\ 2 X 2=60 fasii ( minumul necesar pentru tulle crystal)

Calculam si pentru cazul in care intra 4 fasii la 2 cm
Talia(60 cm)\ 2 X 3 = 90 fasii (cam maximul necesar pentru tulle crystal)

Facand media intre cele 2 valori, obtinem 75 fasii necesare pentru o talie de 60 cm.

Din fiecare fasie de tulle mare pe care o taiem ( am calculat lungimea fasiei in functie de lungimea fustei) obtinem 8 fasii mici, de latime 15-20 cm.

Avem nevoie de 75 fasii de 15-20 cm latime. Calculam acum necesarul de material pe care trebuie sa il cumparam.
Numarul de fasii de latime 15-20 cm necesare (75) / 8 (numarul de fasii pe care il obtinem din fiecare fasie taiata la lungimea necesara – instructiuni la urmatorul pas, urmatorul articol) = aproximativ 9 fasii de material.

Cele 9 fasii de material necesare reprezinta 9 fasii de 0.75 m, adica 0.75m X 9 fasii =6,75 m de tulle pentru un tutu crystal de 35 cm lungime, talie de 60 cm. Recomand sa luati material extra, macar pentru o fasie in plus. In caz ca va ramane, va puteti confectiona accesorii asortate cu tutu-ul.

In cazul tulle-ului soft, calculele se modifica.
Talia (60 cm)\ 2 X 3=90 fasii ( minumul necesar pentru tulle soft)

Calculam si pentru cazul in care intra 4 fasii la 2 cm
Talia(60 cm)\ 2 X 4 = 120 fasii (cam maximul necesar pentru tulle soft)

Facem media intre cele doua rezultate si obtinem in medie 105 fasii de tulle soft de 15-20 cm latime necesare.
Asta inseamna cam 13 fasii de tulle necesare, adica 13X0.75 m = 9.75 m. La fel, recomand cel putin 0.75 cm in plus, sa fie, in caz ca totusi nu ajunge.

Alte materiale de care vom mai avea nevoie, pe langa tulle, pentru a face un tutu:
-elastic de latime medie ( lungime cu 5 cm mai mica decat talia)
-panglica dublu-satinata cat mai lata (optional, insa o recomand pentru finisare) – aproximativ 5 m

Ustensile necesare :
-metru de croitorie ( panglica, pentru masurarea taliei si lungimii)
-metru de mercerie ( pentru masurarea materialului)
-foarfeca ( de preferat cu varful rotunjit, sa nu agate tulle-ul)
sau
-cutter rotativ si suprafata de taiere autovindecabila ( recomandarea mea, pentru taieturi perfecte, fara “zimti”)

Tulle se gaseste cam la orice depozit de materiale sau magazin care ofera spre vanzare materiale. Pretul unui metru liniar porneste de undeva de la 4-5 lei pentru tulle soft si de la minim 10-15 lei pentru tulle crystal. Recomand sa faceti putina cercetare pe piata, inainte sa achizitionati materialele, preturile difera de la un magazin la altul si este posibil ca nuanta pe care o cautati sa nu se gaseasca peste tot.

Urmatorul articol despre cum se face un tutu va fi despre cum taiem fasiile de 15-20 cm latime, cu poze. Pentru calcularea materialului necesar pentru un tutu nu a fost nevoie.

Advertisements

About JulliannaM

I blog about skincare, makeup and all things of beauty. Beauty news are my addiction.

2 responses »

 1. iubesc tutorialele si toate DIY, dar cand vine vorba de tutu-uri le vreau facute numai de tine 😉

  Reply
  • Loredana Manole

   Doamne cata matematica si cate calcule.
   Bravo pentru rabdare si explicatii.

   De apreciat oamenii cu pasiune in ceea ce fac.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: